Friday, September 26, 2014

Breakfast ~ Tuesday 23.9.2014

Nasi Lemak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
4 cawan beras – dibasuh bersih
3/4 kotak santan
1 sudu kecil garam halus
2 helai daun pandan – disimpul
1 inci halia – dihiris nipis
3 biji bawang merah – dihiris nipis
1 sudu kecil halba
1 1/2 cawan air

Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan nasi dan tutup periuk semula selama 5 minit sebelum dihidangkan.

Hidangan sampingan:
5 biji telur rebus – dibelah 2
Hirisan timun

Tips:
  • Untuk mendapatkan telur rebus yang cantik, didihkan air secukupnya di dalam periuk. Setelah mendidih, masukkan 1 sudu kecil soda bicarbonate dan masukkan telur yang telah dicuci bersih ke dalam periuk perlahan-lahan. Rebus selama 15 - 20 minit. Kemudian, buangkan air rebusan dan masukkan air biasa ke dalam periuk. Biarkan selama 10 minit barulah dikupas. Telur lebih mudah dikupas dan cantik.



Sambal Ikan Bilis

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh bersih
Minyak untuk menggoreng
2 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
1/2 cawan air
1 biji bawang besar – dihiris kasar
Garam secukup rasa
5 ulas bawang putih – diketuk

Bahan-bahan dikisar:
2 cawan cili kering – dipotong kecil, direbus, dibuang biji
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Kacau rata hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, asam gelugur dan bawang besar. Masak sehingga bawang kelihatan hampir layu.
  4. Masukkan ikan bilis dan garam. Kacau rata hingga kuah kelihatan pekat. Tutup api.

No comments: