Tuesday, September 2, 2014

Dinner 30/8/14 (Saturday)

Bihun Goreng Tomyam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 peket bihun – direndam hingga lembut, ditoskan
2 biji telur + secubit garam – dipukul
2 ulas bawang putih
1/4 cawan udang kering – direndam sebentar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
Sedikit air
Garam secukup rasa
4 ekor sotong – dipotong bulat
3 pokok sawi pak choy – dipotong lebar
3 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, dadarkan telur nipis-nipis hingga masak. Angkat dan ketepikan. Setelah sejuk, gulungkan dan hiris nipis sebagai hiasan.
  2. Tambahkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama. Panaskan. Sementara itu, tumbuk bawang putih dan udang kering hingga lumat.
  3. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar.
  4. Masukkan pes tomyam, sos tomato, sos tiram, kicap pekat, garam dan air. Kacau rata.
  5. Setelah mendidih, masukkan sotong, tumis sebentar masukkan pula bihun. Gaul rata dan goreng beberapa minit.
  6. Masukkan sawi dan kacau rata hingga sedikit layu. Tutup api. Masukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan hirisan telur dadar.


Bakso My Style

Sumber: Various blogs

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 peket suhun – direndam di dalam air panas hingga lembut, ditoskan
3 tangkai daun ketumbar – dihiris nipis
Sedikit bawang goreng
10 biji bebola daging
3 ulas bawang putih – diketuk
1 inci halia – diketuk
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
1 sudu besar minyak
3 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil serbuk lada putih
5 cawan air

Bahan-bahan cili kicap:
10 biji cili padi merah
1 sudu kecil cuka
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil gula perang

Cara-cara:
  1. Untuk membuat sup, panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan air, didihkan, kemudian, masukkan Maggi Cukup Rasa, serbuk lada putih dan bebola daging.
  3. Tutup api apabila bebola masak.
  4. Untuk cili kicap, tumbuk cili padi dan gula perang hingga lumat. Campurkan dengan cuka dan kicap pekat. Gaul rata.
  5. Untuk menghidang, masukkan suhun ke dalam mangkuk. Taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Tuangkan kuah sup secukupnya. Hidangkan dengan cili kicap.

No comments: