Thursday, September 4, 2014

Dinner 3/9/14 (Wednesday)

Sotong Goreng Tepung

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
8 ekor sotong – dihiris bulat setebal 3 cm
5 sudu besar tepung naik sendiri
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil Italian Mixed Herbs (dalam botol)
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya (agak-agak separa pekat)

Cara-cara:
  1. Bancuh kesemua bahan kecuali sotong.
  2. Panaskan minyak secukupnya. Masukkan sotong ke dalam bancuhan tepung dan gaul rata.
  3. Masukkan sotong satu per satu dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Buat sehingga habis. Sedia dihidangkan.



Ikan Gerut-gerut Berlada

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar kering:
1 biji cili merah – dipotong
20 biji cili padi – dipotong
1 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong

1 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1 senduk minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan tumis hingga layu. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan goreng tadi.



Ikan Gerut-gerut Kukus Limau

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut – dikelar
1 peket cendawan enoki – dipotong hujungnya dan dileraikan
1 batang serai – diketuk
3 tangkai daun ketumbar – diracik
5 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang kasar
1 inci halia – dihiris halus
3 biji cili padi – dihiris
1/2 biji limau nipis – diambil jusnya
3/4 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan air

Cara-cara:
  1. Letakkan ikan di dalam non-stick pan. Taburkan cendawan, hirisan halia, bawang putih, serai, cili padi dan Maggi Cukup Rasa. Masukkan juga sedikit ke dalam bahagian perut ikan.
  2. Tuangkan air dan masak di atas api kecil dan tutup pan.
  3. Setelah mendidih, buka tutup dan terbalikkan ikan perlahan-lahan. Kemudian, taburkan daun ketumbar dan tuangkan jus limau nipis.
  4. Tutup pan dan masak selama 3 minit. Tutup api dan sedia dihidangkan.


No comments: