Friday, September 19, 2014

Dinner ~ Thursday (18.9.2014)

Ketam Nipah Telur Masin

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 ekor ketam nipah – dibersihkan dan dibelah 2, ketuk sedikit bahagian sepit
5 sudu besar tepung jagung
2 biji telur masin – ambil kuningnya sahaja, dilenyek hingga hancur
1/2 cawan susu cair
2 tangkai daun kari – ambil daunnya sahaja
3 biji cili padi – dihiris halus
5 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/4 ketul mentega
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Lumurkan ketam dengan tepung jagung. Panaskan minyak yang mencukupi dan goreng ketam hingga bertukar warna merah. Angkat dan toskan minyaknya.
  2. Di dalam kuali berasingan, panaskan mentega hingga cair. Tumis cili padi dan bawang putih hingga naik baunya.
  3. Masukkan telur masin dan kacau hingga rata. Kemudian, masukkan daun kari dan ketam. Gaul rata.
  4. Tuangkan susu cair perlahan-lahan sambil terus mengacau. Akhir sekali, masukkan Maggi Cukup Rasa, gaul rata dan tutup api.


Ikan Gelama Berlada

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 ekor ikan gelama – dikelar
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kering:
15 biji cili padi
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih

2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Tinggalkan dalam 1/4 cawan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga layu dan hampir garing. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan gaul rata.
  3. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi.
  4. Sedia dihidangkan.

Lauk sampingan:

Jeruk maman yang dimakan dengan ikan gelama goreng.


No comments: