Tuesday, September 2, 2014

Lunch 31/8/14 (Sunday)

As per mom’s request.



Nasi Ketumbar




Sumber: CT Delima

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi + 1 cawan beras biasa – dibasuh bersih, direndam 2 jam, ditoskan
1/2 buku mentega + 1 sudu besar minyak
1 batang serai – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
4 sudu kecil Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)
1 sudu kecil pewarna hijau epal

Bahan-bahan dikisar:
2 pokok daun ketumbar beserta akarnya – dibasuh bersih, dipotong
4 ulas bawang putih – dipotong
1 biji bawang besar – dipotong
2 inci halia – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan rice cooker. Masukkan mentega dan minyak dan biarkan cair.
  2. Setelah cair, masukkan bahan kisar, serai dan daun pandan. Kacau dan tutup periuk supaya mendidih.
  3. Kacau sekali-sekala sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan beras dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya.
  5. Masukkan air, susu cair dan Maggi Cukup Rasa. Gaul rata, tutup rice cooker dan setkan masak seperti biasa.
  6. Setelah nasi hampir kering, titiskan pewarna hijau secara rawak. Tutup dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  7. Setelah masak, gemburkan nasi perlahan-lahan menggunakan chopsticks. Tutup sekali lagi selama 5 minit barulah dihidangkan.


Kurma Ayam Kampung

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
7 ketul ayam kampung
1 batang serai – diketuk
1 tangkai daun kari – daun sahaja
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dipotong 2
1 biji kentang – dipotong 6
1 peket rempah kurma + sedikit air untuk dijadikan pes
1 sudu besar kerisik
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak
1/2 kotak santan + 1/2 cawan air
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan campuran minyak sapi. Setelah cair, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih, serai, daun kari dan halia. Tumis lagi hingga layu.
  3. Masukkan pes kurma dan kerisik. Tumis sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata. Masukkan campuran santan, gaul rata. Perlahankan api dan tutup periuk supaya kentang cepat empuk.
  5. Kacau sekali-sekala. Setelah kentang empuk dan kuah sedikit pekat, masukkan cili hijau, bawang besar, air asam jawa dan garam. Kacau hingga mesra dan tutup api.


Salad Timun

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji timun Jepun – dihiris bulat 1/2 cm tebal
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
10 biji tomato ceri – dibelah 2
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap masin

Cara-cara:
  1. Susun timun, bawang dan tomato di dalam piring. Tuangkan sos dan kicap. Sedia dihidangkan.


Ayam Masak Cili Padi

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
4 ketul ayam
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji bawang besar – dipotong
6 ulas bawang putih – dipotong
1 inci kunyit hidup
20 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, ayam dan asam keping.
  2. Perlahankan api, masak sehingga ayam empuk, tambah sedikit air jika perlu.
  3. Keluarkan asam keping sekiranya sudah cukup masam.
  4. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.

No comments: