Sambal tumis daging, tauge dan kicap tumis kicap, ikan sardin goreng tepung, budu
Sambal Tumis Daging
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg daging – direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 batang serai – diketuk
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + belacan)
Gula perang dan garam secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis serai dan bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan sos tiram. Tumis sebentar.
- Masukkan gula perang dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging, asam keping dan air. Renihkan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Masukkan garam dan kacau.
- Sedia dihidangkan.
Tauge dan Kucai Tumis Kicap
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 genggam tauge
2 ikat kucai – dipotong 3 cm panjang
Segenggam ikan bilis – direndam sebentar dan ditoskan
1 biji cili merah – dihiris
1 biji bawang kecil – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
2 sudu besar kicap manis
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan tauge, kucai, kicap dan cili merah. Tumis sebentar dan angkat.
No comments:
Post a Comment