Wednesday, August 28, 2013

Dinner 27.8.2013



Sambal tumis daging, tauge dan kicap tumis kicap, ikan sardin goreng tepung, budu

Sambal Tumis Daging

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg daging – direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 batang serai – diketuk
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + belacan)
Gula perang dan garam secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis serai dan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan sos tiram. Tumis sebentar.
  3. Masukkan gula perang dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging, asam keping dan air. Renihkan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Masukkan garam dan kacau.
  5. Sedia dihidangkan.


Tauge dan Kucai Tumis Kicap

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 genggam tauge
2 ikat kucai – dipotong 3 cm panjang
Segenggam ikan bilis – direndam sebentar dan ditoskan
1 biji cili merah – dihiris
1 biji bawang kecil – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
2 sudu besar kicap manis
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan tauge, kucai, kicap dan cili merah. Tumis sebentar dan angkat.

No comments: