BISKUT ARAB SEMOLINA
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sederhana minyak sapi (ghee)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung semolina (sugee)
1 cawan susu tepung
1/2 cawan gula kastor
Pewarna merah, hijau dan kuning
Hiasan:
Paper cups
Gula kastor
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 190C selama 30 minit.
- Dalam bekas yang besar, ayak tepung gandum, tepung semolina dan susu tepung ke dalamnya.
- Masukkan minyak sapi dan gaul hingga boleh dikepal dan bila diambil sejemput, adunan boleh dibulat-bulatkan. Kalau belum boleh, adjust mana yang patut, i.e. tambah tepung atau minyak sapi lagi.
- Kemudian, bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan hijau, merah dan kuning. Uli supaya warna rata.
- Ambil sedikit adunan dari setiap warna, dan cantumkan. Bulat-bulatkan doh dan susun dalam baking tray.
- Boleh susun rapat-rapat since kuih ni tak naik sangat.
- Bakar selama 15 minit. Sementara biskut dibakar, sediakan satu biji piring dan isikan dengan gula kastor.
- Bila biskut masak, keluarkan dulang, sejukkan sebentar dan ambil biskut. Golek-golekkan dalam gula kastor dan masukkan ke dalam paper cups.
- Buat sehingga habis. Setelah biskut betul-betul dah cool down, masukkan ke dalam bekas kedap udara. Setiap satu lapisan, lapikkan dengan doily.
Boleh juga buat plain colour, lagi senang.
No comments:
Post a Comment