Monday, August 26, 2013

Biskut Arab

Mrs K buat biskut arab ni last minute before raya. Tetiba rasa nak buat something untuk bawa balik kampung. So paling senang dan simple mestilah Biskut Arab ni kan. Tapi, being me, suka buat olahan resepi so resepi sesimple ini dah tak jadi simple sangat hehe. Tapi rasanya sedap juga. Actually, ni hasil google la, hajat memula nak buat Biskut Sugee Brunei dari CMG. Gigih la pegi beli tepung semolina (sugee) kat Bagus Bakery. Alih-alih balik rumah, baca balik resepi rupa2nya ada byk lagi bahan yang xde, cthnya cornflakes. So mula la datang idea nak improvise biskut arab sambil tak nak membazir tepung semolina tu kan...so kita gabungkan resepi biskut arab dan biskut sugee. heheh. Siapa nak try, dipersilakan. Pastu amik pulak idea Puan Hanieliza, iaitu buat tricolour.


BISKUT ARAB SEMOLINA

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sederhana minyak sapi (ghee)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung semolina (sugee)
1 cawan susu tepung
1/2 cawan gula kastor
Pewarna merah, hijau dan kuning

Hiasan:
Paper cups
Gula kastor



Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 190C selama 30 minit.
  2. Dalam bekas yang besar, ayak tepung gandum, tepung semolina dan susu tepung ke dalamnya.
  3. Masukkan minyak sapi dan gaul hingga boleh dikepal dan bila diambil sejemput, adunan boleh dibulat-bulatkan. Kalau belum boleh, adjust mana yang patut, i.e. tambah tepung atau minyak sapi lagi.
  4. Kemudian, bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan hijau, merah dan kuning. Uli supaya warna rata.
  5. Ambil sedikit adunan dari setiap warna, dan cantumkan. Bulat-bulatkan doh dan susun dalam baking tray.
  6. Boleh susun rapat-rapat since kuih ni tak naik sangat.
  7. Bakar selama 15 minit. Sementara biskut dibakar, sediakan satu biji piring dan isikan dengan gula kastor.
  8. Bila biskut masak, keluarkan dulang, sejukkan sebentar dan ambil biskut. Golek-golekkan dalam gula kastor dan masukkan ke dalam paper cups.
  9. Buat sehingga habis. Setelah biskut betul-betul dah cool down, masukkan ke dalam bekas kedap udara. Setiap satu lapisan, lapikkan dengan doily.





Nota:
Boleh juga buat plain colour, lagi senang.

No comments: