Monday, August 26, 2013

Nasi Ketumbar dan Daging Masak Hitam

Menu lunch hari ni.

Nasi Ketumbar

Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/2 pokok daun ketumbar beserta akar - dibasuh bersih
1 inci halia

Bahan-bahan:
4 pot beras (lebih elok guna Basmathi) - dibasuh bersih dan ditoskan
4 biji bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - didadu
1 batang serai
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 ketul butter + 1 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Pewarna hijau
Air secukupnya

Cara-cara:


  1. Panaskan periuk nasi dan cairkan mentega dan minyak masak.
  2. Tumiskan serai dan daun pandan sebentar.
  3. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga sedikit garing.
  4. Masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air secukupnya (4 1/4 pot beras).
  5. Masak nasi seperti biasa.
  6. Setelah nasi kering, titikkan pewarna hijau dan biarkan sebentar.
  7. Kaup balikkan nasi supaya dapat effect macam nasi hujan panas.

Daging Masak Hitam

Sumber: CheSue

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering - dibuang biji dan direndam air panas
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan:
1 kg daging (lembu/kerbau)* - direbus dan disejukkan, hiris ikut suka
3 sudu besar cuka*
Kicap manis + masin secukupnya*
2 biji kentang - dibelah 8
1 batang serai - diketuk
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
1 helai daun pandan - disimpul
atau 1 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Garam (jika perlu)

Cara-cara:
  1. Perap daging bersama * dan sedikit air (seelok-eloknya semalaman atau paling kurang 3 jam).
  2. Panaskan minyak dan tumis daun pandan dan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging bersekali dengan bahan perapan, renihkan dan perasakan.
  4. Bila kuah hampir pekat, masukkan kentang.
  5. Angkat dan hidangkan.
Nota:
Boleh juga kalau nak goreng daging terlebih dahulu.

No comments: