Nasi Ketumbar
Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/2 pokok daun ketumbar beserta akar - dibasuh bersih
1 inci halia
Bahan-bahan:
4 pot beras (lebih elok guna Basmathi) - dibasuh bersih dan ditoskan
4 biji bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - didadu
1 batang serai
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 ketul butter + 1 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Pewarna hijau
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan periuk nasi dan cairkan mentega dan minyak masak.
- Tumiskan serai dan daun pandan sebentar.
- Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga sedikit garing.
- Masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air secukupnya (4 1/4 pot beras).
- Masak nasi seperti biasa.
- Setelah nasi kering, titikkan pewarna hijau dan biarkan sebentar.
- Kaup balikkan nasi supaya dapat effect macam nasi hujan panas.
Daging Masak Hitam
Sumber: CheSue
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering - dibuang biji dan direndam air panas
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan-bahan:
1 kg daging (lembu/kerbau)* - direbus dan disejukkan, hiris ikut suka
3 sudu besar cuka*
Kicap manis + masin secukupnya*
2 biji kentang - dibelah 8
1 batang serai - diketuk
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
1 helai daun pandan - disimpul
atau 1 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Garam (jika perlu)
Cara-cara:
- Perap daging bersama * dan sedikit air (seelok-eloknya semalaman atau paling kurang 3 jam).
- Panaskan minyak dan tumis daun pandan dan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan daging bersekali dengan bahan perapan, renihkan dan perasakan.
- Bila kuah hampir pekat, masukkan kentang.
- Angkat dan hidangkan.
Nota:
Boleh juga kalau nak goreng daging terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment