Bahan-bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 cawan santan pekat
Bahan-bahan B:
1 1/4 cawan gula pasir
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 helai daun pandan - disimpul
Bahan-bahan C:
2 sudu besar serbuk koko
4 sudu besar air panas
1 sudu kecil pewarna hijau epal
1 sudu kecil esen pandan
Cara-cara:
Walaupun rupa paras tak cantik, tapi rasanya sedap....hihi
- Mula-mula, satukan kesemua bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Ketepikan dan biarkan suam sedikit.
- Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan ketepikan.
- Setelah (1) suam, tuangkan ke dalam bahan A dan kacau rata. Tapiskan.
- Panaskan pengukus. Sediakan satu loyang dan sapukan sedikit minyak. Kemudian, lapikkan dengan plastik bersih. Balut penutup pengukus dengan kain lampin bersih/aluminium foil.
- Sediakan 2 bekas berasingan. Satu bekas isikan bancuhan serbuk koko dan air panas. Satu lagi isikan bancuhan esen pandan dan pewarna hijau.
- Bahagikan sama rata (3) ke dalam kedua-dua bekas. Kacau rata.
- Setelah pengukus panas, masukkan loyang dan panaskan seketika.
- Tuangkan 1 cawan adunan coklat/pandan dan kukus selama 5 minit. Selang-selikan dan untuk lapisan terakhir/paling atas, kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dengan pisau plastik untuk mendapat potongan yang cantik.
No comments:
Post a Comment