KARIPAP KENTANG DAN DAGING
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan doh:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 bekas marjerin + 2 sudu besar minyak - dipanaskan
1 sudu teh garam + 1 cawan air sejuk
Bahan-bahan inti:
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering - direndam sebentar
3 biji kentang - didadu kecil
1/2 paket daging kisar
2 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar - dicincang
1 paket kecil serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Gula pasir dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Cara-cara:
- Mula-mula, sediakan inti.
- Tumbuk bahan bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi.
- Masukkan pes kari dan daun kari dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kisar dan kacau rata.
- Masukkan kentang, daun ketumbar, bawang besar dan air (menutupi kentang).
- Renihkan. Setelah mendidih, masukkan gula pasir dan garam secukup rasa.
- Renihkan dan kacau selalu hingga pekat.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum digunakan.
- Untuk membuat doh, satukan tepung gandum dan tepung jagung.
- Tuangkan marjerin cair dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh boleh dikepal dan dibulat-bulatkan.
- Adjust mana perlu sekiranya masih belum dikepal, i.e., tambahkan tepung atau marjerin atau air.
- Ambil sejemput dan bulat-bulatkan doh. Buat sehingga habis.
- Ambil sebiji adunan, leperkan dan canai (jangan terlalu nipis). Angkat dan isikan 1 sudu besar inti ke dalamnya. Tutup dan kelimkan. Aturkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung gandum.
- Untuk frozen, goreng separuh masak dan simpan di dalam bekas yang sesuai. Lapikkan setiap lapisan dengan plastik bersih.
- Panaskan minyak secukupnya, goreng karipap hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
No comments:
Post a Comment