BUAH MELAKA WARNA WARNI
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 keping gula Melaka - dipotong dadu kecil
5 helai daun pandan - dikisar halus dan ditapis
1/2 sudu teh esen pandan
1 helai daun pandan - disimpul
Pewarna merah, hijau, kuning
Hiasan:
Kelapa parut secukupnya - digaul dengan sedikit garam hingga rata
Cara-cara:
- Sediakan seperiuk air. Masukkan daun pandan dan didihkan.
- Sementara itu, satukan tepung pulut, tepung gandum, jus pandan dan esen pandan.
- Uli sehingga doh boleh dikepal dan ambil sejemput, bulat-bulatkan. Kalau belum boleh, adjust sama ada tambahkan tepung pulut atau sedikit air.
- Bahagikan kepada tiga bahagian dan warnakan. Uli rata.
- Ambil sejemput adunan, bulat-bulatkan kemudian leperkan. Isikan dengan 1-2 ketul gula Melaka, dan cantumkan. Bulat-bulatkan. Habis sebiji, terus masukkan ke dalam air mendidih. Buat sehingga 10 biji pada satu-satu masa.
- Apabila buah Melaka timbul, angkat dan toskan airnya. Golek-golekkan ke dalam bekas berisi kelapa parut. Alihkan ke pinggan hidangan.
- Buat sehingga habis.
No comments:
Post a Comment