Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3/4 ekor ayam kampung - dipotong kecil
2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Satukan kesemua bahan dan goreng separuh masak.
Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
Bahan-bahan dikisar:
3 batang serai - dipotong kecil
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Segenggam cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas
Bahan-bahan lain:
1 keping asam gelugur
1/2 sudu besar gula perang
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
Salad untuk hiasan
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 biji bawang besar - dibelah 4
Cara-cara:
- Gunakan minyak gorengan ayam dalam 2 sudu besar.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan gula perang dan tumis lagi.
- Masukkan air, bawang besar dan ayam goreng. Tutup kuali dan renihkan.
- Perasakan dengan garam dan renihkan sehingga kuah agak pekat.
- Hiaskan pinggan dengan salad dan letakkan ayam di atasnya.
No comments:
Post a Comment