Kari ayam tanpa santan, daging masak hitam, sambal belacan, salad
Kari Ayam Tanpa Santan
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil
2 biji kentang sederhana – dibelah 4
2 tangkai daun kari
1 1/2 paket rempah kari daging
1 1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 sudu besar kerisik
1 sudu kecil gula perang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dihiris/ditumbuk kasar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara:
- Satukan rempah kari, daun kari, kerisik dan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
- Sediakan periuk, panaskan minyak (agak-agak) dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar.
- Masukkan bahan-bahan hiris dan tumis hingga agak garing.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan ayam dan kentang dan sedikit air. Kacau rata dan tutup periuk dan biarkan ayam dan kentang empuk.
- Masukkan air asam jawa dan renihkan lagi. Masukkan gula perang dan garam. Sesuaikan rasa.
- Renihkan sehingga ayam dan kentang betul-betul masak dan kuah agak pekat.
- Sedap dimakan dengan nasi putih atau roti.
Sambal Belacan
Bahan-bahan:
2 biji cili merah
10 biji cili padi
1 1/2 inci belacan
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil garam
1 cawan air asam jawa pekat (atau lebih)
Cara-cara:
Kisar kesemua bahan hingga sebati dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment