Saturday, June 19, 2010

Kari Ikan Sembilang


Ni Encik Koji la ni, hari Ahad baru ni pegi fishing kat Blue Lagoon Klang, ada la sorang pakcik ni dapat beberapa ekor ikan sembilang. En Koji pulak asyik dapat ikan duri ngan gelama kecik2 aje. Ikan duri campak balik dalam laut, ikan gelama sedekah kat pakcik yang dapat ikan sembilang tu.

Esoknya ada pasar malam kat area rumah, En Koji pun beli ikan sembilang. Me, knowing him, no need to ask what kind of recipe nak masak ikan ni. Tak lain tak bukan kari la. Sebab En Koji pun dah siap-siap beli kacang bendi, tomato dan terung bulat.

En Koji beli seekor je, tapi besar la juga, 3 ketul simpan for future reference eh recipe.

Kari Ikan Sembilang

1 ekor ikan sembilang sederhana besar - dipotong kecil-kecil (read: suruh peniaga ikan tu siangkan siap-siap, saya tak sanggup menyiangnya)
(Basuh bersih-bersih, rendam dengan air asam limau dan tepung gandum untuk hilangkan hanyir, kemudian basuh bersih-bersih)

3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1 sudu kecil halba campur
1 paket rempah kari ikan Baba's
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk cili Baba's
1 mangkuk sederhana air asam jawa
Garam dan ajinomoto secukup rasa
1 biji terung bulat - dibelah empat
1 biji tomato - dibelah dua
6 biji kacang bendi
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak, tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
Sementara itu, bancuh serbuk kari ikan, serbuk cili dan daun kari dengan sedikit air (jadikan pes).
Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa secukupnya. Didihkan dan masukkan ketulan ikan. Tutup periuk.
Masukkan sayur-sayuran, garam dan ajinomoto secukup rasa. Didihkan dan tutup periuk sehingga sayur-sayuran empuk.

Nota: Santan tidak digunakan dalam resepi ni.

No comments: