Saturday, June 19, 2010

Ikan Cencaru Masak Kicap


1 ekor ikan cencaru - dibersihkan (boleh juga dipotong dua)
2 sudu besar cili kisar (prepared)
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar - jika suka)
1/2 biji bawang besar (dihiris bulat)
1 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili padi
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa

Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga garing dan toskan minyaknya. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak, tumis cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, kicap masin, kicap manis dan lada hitam. Masukkan sedikit air. Kacau rata.
Masukkan ikan, cili merah, cili padi dan bawang besar. Kacau sehingga kuah agak pekat dan masukkan air asam jawa. Didihkan dan angkat.

No comments: