Tuesday, August 5, 2008

KARI IKAN MERAH

Photobucket

Bahan-bahan
1/2 ekor ikan merah (bahagian kepala)
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 sudu teh halba campur
2 1/2 sudu besar serbuk kari ikan BABAS
1 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
Air
Minyak
Garam

5 biji bendi
1 biji terung bulat - dibelah empat

• Panaskan minyak dan tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
• Sementara itu, bancuh serbuk kari, daun kari dengan sedikit air.
• Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga garing (minyak terbit).
• Masukkan air asam jawa dan air. Didihkan.
• Setelah mendidih, masukkan ikan dan terung.
• Akhir sekali, masukkan bendi dan garam secukup rasa.

No comments: