Thursday, May 18, 2017

Menu 29.4.2017

Assalammualaikum,

I ordered those tilapia fish from an office colleague who happened to go back to her hometown in Temerloh. As we all know, ikan-ikan dari sangkar Sungai Temerloh insya allah not smelly or taste of mud at all. I ordered 2 tilapia fish, RM16 untuk saiz sedang-sedang.

At first, nak masak seekor je, konon-konon nak save for other day. But then, come to think of it, my children suka sangat meratah and since mak pun ada (she's a big fan of tilapia), masak je la 2 ekor tu terus.

Kerang tu pulak masa pegi AEON Big ada yang siap packing dalam RM4. So menu hari ni, ikan tilapia goreng garing dengan air asam, ikan tilapia sambal hijau dan kerang masak lemak cili padi.

Let's check out the recipes!

Ikan Tilapia Goreng, Air Asam dan Sambal Hijau

Bahan-bahan:

2 ekor ikan tilapia – dibasuh bersih dan dikelar
Garam, Maggi Cukup Rasa dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

Air Asam:

3 sudu besar pes asam jawa
Air masak secukupnya
2 inci belacan bakar – dihancurkan
1 biji bawang besar – dipotong dadu
5 biji tomato ceri – dibelah 2
7 biji cili padi – dipotong kecil
Garam dan gula perang secukup rasa

Sambal Hijau:

15 biji cili padi – dikisar
1 biji bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan garam, perasa dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Seekor dibiarkan goreng dan seekor lagi untuk masakan lain.
  2. Untuk air asam, satukan kesemua bahan dan adjust kepekatan dan rasa.
  3. Untuk sambal hijau, keluarkan minyak gorengan tadi dan tinggalkan dalam 4 sudu besar. Tumis bahan kisar hingga agak garing dan masukkan perasa. Kacau rata dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan goreng.




Kerang Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

1 peket kerang – dibasuh bersih
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
3/4 kotak santan
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:

7 biji cili padi
1 inci kunyit
2 biji bawang merah
4 biji tomato ceri
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan air, serai, daun kunyit dan bahan kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan kerang dan kacau rata.
  3. Perlahankan api, masukkan santan, asam keping dan garam. Kacau selalu dan elakkan dari meruap, nanti santan pecah.
  4. Setelah cukup rasa dan kerang masak, tutup api.



Dinner

Bihun Goreng

Bahan-bahan:

1/2 peket bihun – direndam hingga lembut
2 biji telur
7 biji chicken ball – dibelah 2
1 pokok pak choy – dipotong kecil, asing batang dan daun
Kicap manis, kicap cair, sos tiram, sos cili secukupnya
Garam jika perlu
Air
2 sudu besar cili kisar
1/2 senduk kecil minyak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

2 biji bawang merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
2 sudu besar udang kering – direndam

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis dan kicap cair. Tumis lagi dan masukkan chicken ball. Kacau rata, masukkan batang pak choy. Kacau rata.
  3. Masukkan bihun dan sedikit air. Kacau rata, tambah kicap manis jika perlu. Masukkan juga daun pak choy. Kacau rata hingga bihun lembut, buatkan lubang di tengah dan masukkan telur. Biarkan seketika supaya telur sedikit mengeras kemudian kaup balik ke dalam bihun.
  4. Goreng hingga sedikit garing dan tutup api.



No comments: