Friday, May 19, 2017

Dinner Menu 17.5.2017

Assalammualaikum,

Confuse nak masak apa bila balik kerja. Mula-mula, cadang nak masak ayam masak kurma, check peket rempah kurma, dah expired bulan 4. Aigooo! Lagipun santan lupa nak beli. So, nak masak apa ni?

At last, keluarkan ika mayong yang ada 4 ketul lagi tu. Check ok ada rempah kari ikan Baba's yang belum expired haha. Santan tak payah la, kita buat kari without santan. Just bendi atau terung takde, takpe kita bubuh tomato ceri pun ok.

Sayur baru beli pak choy semalam, so tuang sos tiram je nanti. Settle. Stock sambal belacan still ada, so kari ada sambal belacan, ngam la tu.

Oh, malam ni, saya berjaya tak makan nasi uolls... tak tau la penangan telan pati delima Gulsan about a week plus now or memang sebab keletihan sampai tak lalu makan. Saya tak makan malam suatu perkara yang pelik, sebab saya suka makan. Kadang-kadang diet pun ke laut, sebab bila siap masak, mesti nak makan, aduiii! So, alhamdulillah malam ni tak makan, harap-harap istiqomah la sampai kurus.

Jom baca resipi!

Pak Choy Sos Tiram

Bahan-bahan:

1 pokok pak choy – dileraikan dan dicuci bersih
Air untuk merebus
Sedikit garam
Sedikit minyak
3 ulas bawang putih – dicincang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar air + 1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:

  1. Sediakan air untuk merebus, tambahkan minyak dan garam. Setelah mendidih, celur pak choy 2 -3 minit dan toskan airnya. Susun di dalam pinggan hidangan.
  2. Sediakan kuali, panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air dan sos tiram. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga likat. Tutup api. Tuangkan ke atas pak choy tadi.


Pak Choy Sos Tiram


Kari Ikan Mayong Tanpa Santan

Bahan-bahan:

Kari Ikan Mayong Tanpa Santan

4 ketul ikan mayong
5 biji tomato ceri – dibelah 2
1 peket serbuk kari ikan Baba's – dibancuh menjadi pes
2 tangkai daun kari – dilurutkan
1 sudu besar pes asam jawa
1 sudu besar halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur diikuti dengan bawang merah, bawang putih dan halia hingga keperangan.
  2. Masukkan pes kari dan daun kari, perlahankan api, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 1 cawan air, pes asam jawa dan ikan.
  4. Kacau sekali sekala hingga ikan masak dan masukkan tomato dan garam. Kacau hingga mendidih, rasa dan tutup api.


No comments: