Thursday, May 25, 2017

Dinner Menu 23.5.2017

Assalammualaikum,

Balik dari office, termenung depan fridge, nak masak apa la hari ni? Ada je lauk, tapi takde idea resipi apa nak pakai. Keluarkan daging dan perut. Ok daging buat rendang walaupun daun kunyit dah habis. Perut pulak rebus cicah air asam je la. Sayur salad sudah. Ok, let's start cookin'!

Rendang Pedas Daging

Bahan-bahan:

1/2 kg daging batang pinang – dihiris ikut suka
1 helai daun kunyit – dihiris halus (tak ada, habis)
1 sudu besar kerisik
2 senduk kecil cili kisar (prepared)
1 keping asam keping
1 senduk kecil minyak
1/2 kotak santan
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 cawan air
Segenggam kelapa parut putih

Bahan-bahan dikisar halus:

3 batang serai – dipotong kecil
5 biji bawang merah – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 inci kunyit – dipotong kecil
2 inci lengkuas – dipotong kecil
3 inci halia – dipotong kecil
Air secukupnya

Bekal ke office esoknya + brown rice + salad

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga pecah minyak dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging dan kacau rata. Gunakan api sederhana, masak sehingga keluar air daging.
  3. Masukkan kerisik, kelapa parut, asam keping, air dan santan. Renihkan, sambil dikacau sekali sekala.
  4. Bila kuah semakin memekat, masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau.
  5. Setelah hampir kering (jika suka berkuah), taburkan daun kunyit dan gaul rata. Tutup api.
  6. Sekiranya suka rendang yang kering, teruskan memasak sehingga kuahnya pekat dan melekat pada daging.


Perut Rebus dengan Air Asam

Bahan-bahan:

1/2 kg perut lembu – direbus dan ditoskan airnya
3 biji bawang merah – dihiris
5 biji tomato ceri – dibelah 2
5 biji cili padi – dihiris
1/2 biji cili merah – dihiris
1 sudu besar pes asam jawa
1/2 cawan air masak
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula perang
1 inci belacan – dibakar dan dihancurkan

Cara-cara:
  1. Potong perut ikut suka dan letakkan di dalam mangkuk hidangan. Ketepikan.
  2. Satukan belacan, pes asam jawa dan air masak. Kacau, masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa.
  3. Masukkan bahan-bahan lain dan kacau rata.
  4. Tuangkan ke atas perut rebus tadi. Hidangkan.

No comments: