Tuesday, May 23, 2017

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

Assalammualaikum,

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

Bahan-bahan:

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

1 kg ikan pari yang sudah dipotong – dibersihkan
6 biji bendi – dihiris serong
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris halus
3 tangkai daun kesum – dilurut
Garam dan gula melaka secukup rasa
Pes asam jawa secukup rasa
Aluminium foil
1 senduk kecil minyak
Hirisan limau kasturi

Bahan-bahan dikisar halus:

1 cawan cili kering yang direbus dan dibuang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 batang serai – dipotong kecil
2 cm belacan
Segenggam udang kering – direndam hingga lembut
5 biji tomato ceri
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan garam, gula melaka dan pes asam jawa. Tumis lagi hingga agak garing. Tutup api. Buangkan lebihan minyak.
  2. Panaskan oven 230°C selama 10 minit. Sediakan loyang yang sesuai, letakkan aluminium foil lebih besar dari saiz loyang, agak-agak boleh lipat bahagian tepinya. Hati-hati, bahagian tepi foil tajam (saya dah kena haha).
  3. Susun ikan pari, curahkan pes sambal rata-rata. Kemudian, tabur hirisan bendi, bunga kantan dan daun kesum rata-rata. Ambil sekeping lagi foil yang sama saiz, lapikkan bahagian atas dan lipatkan bersama bahagian bawah dan balut tanpa ada ruang udara. Bakar selama 30 – 40 minit.
  4. Setelah masak, keluarkan dan letakkan di atas pinggan, hati-hati sebab panas.
  5. Ambil pisau yang tajam bahagian hujung dan potong bahagian tengah foil, dan sedia dihidangkan.
  6. Nak lagi sedap, perahkan jus limau kasturi sebelum dimakan.

No comments: