Wednesday, October 26, 2016

Dinner



Ayam Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

10 ketul ayam
1 biji kentang – dipotong 4
1 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1 keping asam keping
1/2 kotak santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1/2 cawan air

Bahan-bahan ditumbuk halus:

15 biji cili padi
1 biji cili merah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara-cara:


  1. Masukkan ayam, air, serai, daun kunyit, serbuk kunyit, kentang dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Jerang di atas api sederhana hingga ayam berubah warna dan kentang empuk.
  3. Perlahankan api, masukkan santan, asam keping dan garam. Renih sambil kacau sekali sekala (jangan biarkan meruap, santan akan pecah).
  4. Perasakan dan renihkan seketika kemudian tutup api.


Rendang Paru

Bahan-bahan:

1/2 kg paru – direbus dengan 1 sudu besar cuka, ditoskan
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 keping asam keping
2 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 kotak santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:

Segenggam cili kering – dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
1 batang serai – dipotong
2 inci halia – dipotong
5 biji cili padi
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Paru yang direbus pastikan empuk. Kemudian, cuci bersih. Potong kiub/hiris nipis. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan paru dan gaul rata.
  3. Kemudian, masukkan kesemua bahan-bahan lain, perlahankan api dan renihkan sambil dikacau sekali sekala.
  4. Setelah agak kering, tutup api.

No comments: