Thursday, October 20, 2016

Simple Dinner


Nasi Goreng Kicap

Bahan-bahan:

3 cawan nasi yang sudah dimasak
2 ulas bawang putih – dicincang
2 biji bawang merah – dihiris nipis
Sedikit ikan bilis – digoreng garing
2 biji telur
2 peket perencah nasi goreng Adabi
Kicap secukup rasa
Garam jika perlu
Sedikit minyak untuk menumis
2 pokok pak choy – dipotong, asingkan batang dan daun

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
  2. Masukkan perencah dan tumis rata.
  3. Masukkan kicap, kacau rata kemudian masukkan nasi dan batang pak choy. Gaul rata beberapa minit.
  4. Buatkan lubang di bahagian tengah dan masukkan telur.
  5. Biarkan seketika kemudian kacau dengan nasi. Masukkan juga daun pak choy. Kacau rata.
  6. Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan gaul rata. Tutup api.



Spaghetti Goreng Tomyam

Bahan-bahan:

1/2 peket spaghetti – direbus mengikut arahan pada peket
2 genggam baby spinach
Hirisan ayam
3 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu kecil cili kisar
1 sudu besar sos Nando's Hot
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar chilli flakes
Maggi Cukup Rasa
Sedikit minyak

Cara-cara:
  1. Toskan spaghetti dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga harum kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga sedikit garing, kemudian masukkan sos Nando's dan pes tomyam. Kacau rata, masukkan ayam. kacau hingga ayam masak, kemudian, masukkan spaghetti dan baby spinach. Kacau rata.
  3. Akhir sekali, masukkan Cukup Rasa dan chilli flakes. Gaul rata dan tutup api.

No comments: