Wednesday, November 2, 2016

Dinner 31.11.16


Rendang Pedas Daging

Bahan-bahan:

1/2 kg daging - dihiris kecil
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1/2 kotak santan + 1/4 cwn air
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
1/2 cwn minyak

Bahan-bahan dikisar halus:

20 tangkai cili kering - dibuang biji dan direbus
10 biji cili padi
2 biji bawang besar - dipotong
4 ulas bawang putih
4 btg serai (bhgn putih) - dipotong kecil
3 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
2 inci kunyit - dipotong

Cara2:


  1. Panaskan minyak. Tumis bhn kisar dan kerisik hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan asam kpg. Kacau rata, kecilkan api. Setelah daging kecut, masukkan daun kunyit, santan, garam dan perasa. Kacau rata sekali sekala hingga kuah pekat. Atau boleh masak sehingga kering. Tutup api.


Kailan Ikan Masin

Bahan-bahan:

3 pokok kailan – diasingkan batang dan daun, batang dipotong serong, daun dihiris kasar
1 biji cili merah – dihiris serong
1 hirisan ikan tenggiri masin – diketuk
3 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1/2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
1 sudu besar minyak

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak. Goreng ikan masin hingga garing, keluarkan dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan bawang Holland dan batang kailan. Goreng rata dan masukkan sos tiram.
  3. Kemudian, masukkan daun kailan, cili merah dan air. Stir fry dan tutup api.


Ikan Cencaru Goreng Sumbat Sambal Belacan

Bahan-bahan:

1 ekor ikan cencaru sederhana besar – dibelah bahagian belakang
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan ditumbuk:

2 biji cili merah – dipotong
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
5 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

  1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Kemudian, sumbatkan sambal ke dalam bahagian perutnya padat-padat.
  2. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.

No comments: