Wednesday, October 26, 2016

Lunch 25.10.16



Paru Goreng Berlada

Bahan-bahan:

1/4 kg paru
3 tangkai daun kari
1 biji bawang besar – dihiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula merah
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit + garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar halus:

10 tangkai cili kering – dipotong kecil dan direndam air panas
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih

Cara-cara:


  1. Rebus paru dengan 1 sudu besar cuka hingga betul-betul empuk. Toskan airnya dan cuci bersih. Setelah sejuk, potong nipis-nipis. Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama (tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar). Tumis bawang hiris hingga wangi dan layu. Kemudian, masukkan daun kari dan tumis lagi. Kemudian, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula merah dan sos tiram, tumis lagi beberapa minit.
  4. Masukkan air asam jawa dan paru yang digoreng. Gaul rata dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: