Tuesday, October 18, 2016

Cheesy Butter Chicken



Cheesy Butter Chicken

Bahan-bahan:

Kepingan dada ayam – dipotong dadu
Tepung beras
Maggi Cukup Rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih – dicincang
10 biji cili padi merah dan hijau – dihiris
1/2 ketul mentega SCS/Anchor
1/2 tin susu cair
2 keping keju

Cara-cara:


  1. Salut ayam dengan tepung beras dan perasa rata-rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan panaskan mentega, guna api perlahan. Tumis bawang putih sebentar, kemudian masukkan daun kari dan cili padi. Tumis lagi hingga naik bau.
  3. Masukkan susu cair, setelah hampir mendidih, masukkan keju yang dicarik-carik.
  4. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air. Kemudian, masukkan ayam dan kacau rata hingga bersalut dan tutup api.
  5. Sedap dimakan dengan nasi putih/ciccah roti atau mantao goreng/kukus.

No comments: