Wednesday, October 26, 2016

Baked Macaroni Carbonara



Baked Macaroni Carbonara

Bahan-bahan:

1/2 peket makaroni – direbus mengikut arahan, ketepikan
2 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 keping dada ayam – dihiris nipis
5 kuntum cendawan butang dalam tin – dihiris nipis
Sedikit serbuk lada hitam, garam secukup rasa
Sedikit butter untuk menumis
2 keping cheese slice
Parutan keju cheddar
3/4 botol sos carbonara Leggo
Garam secukup rasa

Cara-cara:


  1. Panaskan butter dan tumis bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan bawang Holland. Tumis lagi hingga layu.
  2. Kemudian, masukkan cendawan. Tumis sebentar dan masukkan ayam. Tumi lagi hingga ayam bertukar warna dan masak.
  3. Masukkan sos carbonara, lada hitam dan garam. Kacau rata. Tambah air jika terlalu pekat. Sos mestilah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
  4. Kemudian masukkan makaroni dan gaul rata. Tutup api.
  5. Sediakan 2 bekas aluminium loaf. Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.
  6. Isikan bekas dengan makaroni sama rata. Racikkan cheese slice ke atas makaroni dan taburkan cheddar.
  7. Bakar selama 15 minit pertama api atas dan bawah. Untuk 5 minit terakhir, bakar menggunakan api atas.
  8. Sedia dihidangkan.

No comments: