Can't remember when I cooked all these dishes. Last month kot, punya la malas nak upload apatah lagi nak update blog ni.
Dah la pakai camera hp yang x brp nak canggih, my digicam bateri dah kong.
Sambal Tumis Ikan
Bahan-bahan
1/2 ekor ikan gerut-gerut (bhgn ekor)
Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Ketepikan.
2 senduk cili kisar (prepared)
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh air asam jawa
1 batang serai - diketuk
Garam, ajinomoto secukup rasa
Gula merah
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan serai. Masukkan sos tiram dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan garam, gula merah, ajinomoto dan air asam jawa. Adjust rasa.
Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
Sambal Mangga Muda dan Ulam Petai
Bahan-bahan
1 biji mangga muda - diracik
1 ketul belacan
1 genggam ikan bilis - dibasuh
1 biji cili merah
5 biji cili padi
Garam
Tumbuk kesemua bahan kecuali mangga muda sehingga agak lumat. Masukkan mangga muda dan tumbuk sedikit.
Sawi Bunga Tumis Sos Tiram
Bahan-bahan
1 ikat sawi bunga - dipotong, asingkan batang dan daunnya
2 ulas bawang putih - diketuk
5 ekor udang tanpa kulit - buang 'benang hitam'
1 1/2 sudu besar sos tiram
Air
Minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan udang dan batang sawi.
Masukkan sedikit air dan sos tiram. Didihkan.
Masukkan daun sawi dan kacau hingga masak.
No comments:
Post a Comment