Thursday, November 18, 2010

Juadah Hari Raya Aidiladha

I cooked the Rendang Pedas Daging and mum cooked Kuah Kacang on the eve of Aidiladha. Masak sikit je pun. Untuk makan sendiri aje.


Rendang Pedas Daging

1 / 2 kg daging - dihiris
1 / 2 kotak santan - campur sedikit air, tak terlalu cair
1 sudu besar kerisik - optional
1 helai daun kunyit - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dihiris - optional

Bahan-bahan kisar
2 batang serai
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 / 2 inci lengkuas
1 inci halia
20 tangkai cili kering - buang biji
1 / 2 inci kunyit hidup / 1 sudu kecil serbuk kunyit

Campurkan kesemua bahan ke dalam kuali dan jerang. Masukkan garam dan aji secukup rasa. Masak hingga kering (atau ada kuah sikit).


Kuah kacang ni kalau ingat nanti update, sbb bukan sendiri masak tak leh recall.



Masak ni pagi raya. En Koji kata dia nak daging hitam (dendeng ni lagi). Just this time ada lagi modification. This time me tambah more chillies and sedikit serbuk lada putih. Stok kentang dah ada, so potong kiub besar-besar, goreng then masukkan dalam daging bila dah hampir masak, gaul rata.

Kesemua di atas makan ngan ketupat mini brand NONA (tiada dalam gambar). :)

p / s: Daging dendeng ni alter dari resepi Che Sue, kalau ikut my MIL punya resepi, errr .... pikir banyak kali kot kalau nak buat, sbb agak renyah. Segala jenis rempah ratus kena goreng dulu then baru la blend. Me kurang kerajinan la sikit kalau gitu tapi advantagenya mmg tahan lama macam rendang tok.

No comments: