Thursday, November 18, 2010

On leave

I've applied for today's leave because the nursery is still closed. So, lunch time tadi masak Nasi Ayam.


Nasi Ayam


Sup Ayam
7 ketul ayam - dibersihkan
1 bungkus Sup Bunjut (tadi guna brand Mak Siti)
2 inci halia - diketuk
1 biji bawang besar - dibelah empat
3 ulas bawang putih - diketuk
1 ketul kiub ayam Maggi
Garam dan aji (optional)

Rebus kesemua bahan kecuali garam dan aji hingga ayam empuk. Toskan ayam dan asingkan. Kemudian tambahkan perasa dan didihkan.

Bahan perap ayam
Ayam yang telah direbus
1 sudu besar sos tiram
3/4 sudu besar kicap manis
1 sudu teh Maggi Cukup Rasa (optional)

Gaul rata kesemuanya dan perap dalam 1 jam. Kemudian goreng hingga garing, angkat dan toskan minyaknya. Baki perapan ditambah sedikit sup dan panaskan hingga pekat. Tuangkan ke atas ayam yang telah digoreng.

Nasi
2 cawan beras basmathi - dibasuh dan ditoskan airnya
2 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 inci halia - diketuk
2 1/2 cawan sup ayam
1/2 ketul kiub ayam
1/4 cawan susu cair
1/4 bar mentega
2 sudu besar minyak masak

Panaskan minyak dan mentega. Tumis bahan cincang dan rempah sehingga wangi. Tuangkan ke dalam periuk nasi dan gaulkan dengan beras hingga mesra. Masukkan sup ayam dan susu cair. Masak dengan periuk elektrik hingga masak, gembur-gemburkan sekali sekala.

Sos cili
3 biji cili merah
3 biji cili padi
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa

Blend kesemua bahan dan masak hingga pekat.

Sampingan
Hirisan timun
Hirisan tomato
Hirisan daun bawang dan daun sup
Bawang goreng

No comments: