Monday, November 8, 2010

::No title::

Last Saturday's menu.

 Ikan Belanak Masin Goreng

Sotong Kung Po (my version)

Bahan-bahan

3 ekor sotong - dipotong bulat
1 biji bawang besar - dihiris kasar
2 ulas bawang putih - diketuk
1/4 biji capsicum merah - dipotong memanjang
1/4 biji capsicum kuning - dipotong memanjang
1/4 biji capsicum hijau - dipotong memanjang
2 sudu besar prepared chilli paste
1/2 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis (I used Kipas Udang)
Biji gajus - goreng sedikit (tapi that day takde stok)
Hirisan cili kering

Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili kering hingga wangi.

Masukkan pes cili, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau hingga terbit minyak.

Masukkan sotong dan capsicum. Masukkan kicap dan gajus.


Asam Pedas Ikan Mabong


Bahan-bahan
1 ekor ikan mabong sederhana besar - dipotong dua
1 biji terung bulat - dibelah empat
4 biji bendi (takde stok pulak)
1 batang serai - diketuk
1 paket pes Asam Pedas Maggi
1 mangkuk air asam jawa sederhana pekat
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Sedikit minyak

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan pes Asam Pedas dan serai. Tumis hingga wangi.
Masukkan air asam jawa. Setelah mendidih, masukkan ikan dan terung.
Setelah mendidih, masukkan bendi. Biarkan bendi setengah masak dan tutup api.

No comments: