Friday, October 15, 2010

Dinner 15.10.10

 Ikan Merah Masak Kicap


1 keping ikan merah - digaul garam dan kunyit
2 sudu besar cili kisar (prepared)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis/masin
1/4 sudu besar asam jawa pekat
1/4 sudu lada hitam (biji)
1 biji cili merah - dihiris
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
Ajinomoto

Goreng ikan hingga garing dan ketepikan.
Gunakan sedikit minyak yang sama, tumis cili kisar dan sos tiram hingga terbit minyak.
Masukkan kicap, lada hitam dan bawang besar. Kacau dan masukkan ajinomoto dan cili merah.
Akhir sekali, masukkan ikan dan gaul rata.


Kacang Buncis dan Telur


1/2 paket kacang buncis - dihiris menyerong
2 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
1 biji telur
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji cili merah - dihiris

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan kacang buncis dan kacau sebentar. Masukkan kicap cair dan MAGGI Cukup Rasa.
Pecahkan telur dan kacau (jangan biar telur terlalu hancur - kasar-kasar). Masukkan cili merah. Masak hingga telur kental (kalau tak hanyir pulak).

No comments: