Sunday, November 14, 2010

KARI AYAM DENGAN KENTANG

Kari Ayam dengan Kentang




5 ketul ayam
1 biji kentang - dibelah 4
1 paket Serbuk Kari Daging/Ayam Baba's - dibancuh dengan air, tidak terlalu cair
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 hiris halia - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu kerisik - jika suka - dicampur dengan serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili - dicampur dengan serbuk kari
1 tangkai daun kari - dicampur dengan serbuk kari
1/2 kotak santan - dibuat 2 bahagian, separuh cair, dan pekat
Minyak untuk menumis
Garam dan ajinomoto


Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan gaul rata. Tuangkan santan cair dan kentang. Tutup periuk untuk kentang dan ayam menjadi empuk.
Setelah mendidih, masukkan santan pekat. Didihkan dan masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.




Sayur Masin Tumis Telur


1 paket sayur sawi masin - dibasuh dan dipotong kecil-kecil
1 biji telur
2 sudu besar cili kisar (prepared)
1 sudu besar sos tiram
Ajinomoto
Minyak untuk menumis
1 sudu kecil taucu kasar (jika suka)
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris


Panaskan minyak, tumis cili kisar, taucu (jika suka) dan sos tiram hingga pecah minyak.
Masukkan sawi masin dan kacau rata. Masukkan ajinomoto.
Pecahkan telur ke dalam sayur, biarkan separuh kental barulah kacau hingga menyaluti sayur masin.

No comments: