Thursday, September 28, 2017

Menu Lunch 23.9.2017

Assalammualaikum,

Saja try buat ‘Nasi Ayam ala Thai’ yang dok lalu lalang kat FB tu. Tapi ada la modification sikit. Ok la, not bad since saya memang suka nasi ayam stim.

Jom tengok resipi.


Nasi Ayam ala Thai


Bahan-bahan:

4 pot kecil beras basmathi – dibasuh dan direndam 1 jam ++, ditoskan
7 pot kecil air
2 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
1 sudu besar butter
5 ulas bawang putih – diketuk
2 batang serai – diketuk
3 inci halia – diketuk
Garam, Maggi Cukup Rasa secukup rasa
6 ketul ayam – dibasuh

Bahan-bahan sambal kicap:

1 inci halia*
3 ulas bawang putih*
7 biji cili padi merah*
Sedikit kicap manis ABC, minyak bijan, jus limau nipis
Hirisan daun ketumbar
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan air dalam periuk yang sesuai. Masukkan akar ketumbar, halia, serai, garam dan MCR.
  2. Setelah mendidih, masukkan ayam dan biarkan mendidih. Keluarkan ayam, ketepikan.
  3. Masukkan beras ke dalam rice cooker, tuangkan 5 pot kecil (tapis) air rebusan ayam. Masukkan juga butter dan garam/MCR secukup rasa. Susun ayam di atas nasi. Masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan menggunakan garpu/chopstick untuk mengelakkan nasi patah.
  4. Untuk sos, tumbuk bahan bertanda * sedikit halus. Kemudian, campurkan dengan bahan-bahan lain.
  5. Scoop nasi ke atas pinggan. Susun ayam dan tuangkan sos ke atas ayam.

Tips:
•  Tujuan beras direndam adalah supaya beras basmathi bertambah panjang apabila dimasak.

No comments: