Thursday, September 28, 2017

23 September 2017 – Karipap Daging

Assalammualaikum,


Hari Sabtu lepas, terrajin buat karipap daging, sekilo tepung lagi, tak pernah lagi buat sekilo tepung untuk karipap. Sepatutnya dapat 76 biji karipap, tapi lagi 9 biji doh tak cukup inti, so dapat la 67 je. Jadilah. Kali ni untuk kulitnya, saya buat guna style lain. Ok la, baru la tak melekat sesama sendiri walaupun dan tabur tepung. Kali ni tak tabur tepung pun tak melekat. So boleh la stick dengan resipi ni. Untuk inti, saya buat campuran keledek oren dan kentang sebab Mr. K yang macam tu. Kalau ikut saya, saya suka kentang je.

Jom tengok resipi.


Karipap Daging





Bahan-bahan kulit karipap:

1 kg tepung gandum Cap Bunga Ros
1 1/2 sudu teh garam bukit (yang warna pink tu)
1 cawan (atau lebih, agak-agak) air sejuk berais
3 sudu besar Planta
3 sudu besar vegetable shortening

Cara-cara:

  1. Sediakan tepung di dalam besen yang besar. Buatkan lubang di bahagian tengahnya.
  2. Satukan garam dan air sejuk berais. Kacau. Ketepikan.
  3. Panaskan Planta dan shortening di atas api perlahan hingga cair.
  4. Biarkan sejuk seketika kemudian tuang ke bahagian tengah tepung tadi.
  5. Guna hujung jari dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti. Kalau belum cukup marjerin/shortening, boleh cairkan sedikit lagi hingga mendapat tekstur yang dikehendaki.
  6. Tuangkan air sejuk sedikit-sedikit, sambil menguli doh hingga mendapat doh yang tidak melekat.
  7. Ambil sejemput (ikut saiz yang dikehendaki) dan gentel sambil bulat-bulatkan doh menjadi bebola kecil. Tutup besen dengan kain bersih supaya tidak kering. Rehatkan lebih kurang 1/2 jam.
  8. Sediakan dulang/papan penguli dan taburkan sedikit tepung. Ambil sebiji bebola tadi dan leperkan dengan tapak tangan. Kemudian, gelekkan dengan penggelek menjadi sedikit nipis dan bujur. Ambil dan letakkan di atas tapak tangan. Letakkan sesudu (agak-agak) inti karipap dan tutupkan (menjadi bentuk semi-bulatan).
  9. Tekan sekeliling doh dengan jari. Kemudian, kelim dari hujung ke hujung. Buat sehingga habis.
  10. Panaskan minyak yang banyak, goreng hingga perang. Angkat dan toskan minyaknya. Sedia dihidangkan.


Inti karipap:

1 biji sederhana besar keledek oren – dikupas kulitnya, dipotong dadu
3 biji kentang sederhana besar – dikupas kulitnya, dipotong dadu
1 biji bawang besar – dipotong dadu
Secekak daun ketumbar – dihiris kasar
1 keping daging kisar Ramly – dilembutkan pada suhu bilik
1 peket serbuk kari daging Baba's
3 tangkai daun kari
2 sudu besar udang kering – dibasuh*
3 ulas bawang putih – dikupas*
Air secukupnya
Gula, garam dan Maggi Cukup

Cara-cara:

  1. Bancuh serbuk kari dan daun kari dengan air hingga menjadi pes.
  2. Tumbuk bahan bertanda * hingga halus.
  3. Panaskan 1/2 senduk kecil minyak atas api sederhana. Tumis bahan tumbuk hingga perang keemasan.
  4. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan daging kisar dan kacau rata. Masak sehingga daging kecut.
  5. Masukkan kentang, keledek, bawang besar, daun ketumbar, garam, gula dan Maggi Cukup Rasa.
  6. Tuangkan air hingga menutupi paras dan masak sehingga kering. Biarkan sejuk sebelum digunakan.

No comments: