Tuesday, September 26, 2017

11 September 2017

Assalammualaikum,

Menu 11 September 2017

Ayam bakar mayonis – untuk bekal ke office, makan dengan 1/2 cawan beras perang dan salad. Try to eat more clean food.

Kari ikan talang masin untuk my mom punya lunch.

Jom tengok resipi.



Ayam Bakar Mayonis

Bahan-bahan:

2 ketul ayam
1 1/2 sudu besar Greek Yogurt Plain Nestle
1 sudu kecil serbuk lada hitam Ajinomoto
Sedikit butter

Cara-cara:

  1. Perap ayam dengan kesemua bahan kecuali butter semalaman dalam fridge.
  2. Panaskan butter dalam non-stick pan dan pan-grill ayam hingga masak,






Kari Ikan Talang Masin


Bahan-bahan:

1/2 ekor ikan talang masin – direndam 1/2 jam, dibasuh, ditoskan
1/2 biji nanas madu – dikupas, dibuang bahagian hitam, dipotong kecil
1/2 kotak santan
1 peket serbuk kari ikan
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 sudu kecil pes asam jawa
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan halia – dihiris halus
Air secukupnya
Kalau kurang masin, boleh tambah garam secukup rasa
4 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Sementara itu, bancuh serbuk kari, daun kari dan air secukupnya untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Tumis halba campur sebentar, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau hingga nampak layu dan sedikit garing.
  3. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air dan santan. Kacau hingga berwap, masukkan nanas dan pes asam jawa.
  5. Setelah mendidih, masukkan ikan masin dan kacau perlahan hingga mendidih.
  6. Rasa, jika ok, tutup api.

No comments: