Menu 11 September 2017
Ayam bakar mayonis – untuk bekal ke office, makan dengan 1/2 cawan beras perang dan salad. Try to eat more clean food.
Kari ikan talang masin untuk my mom punya lunch.
Jom tengok resipi.
Ayam Bakar Mayonis
Bahan-bahan:
2 ketul ayam
1 1/2 sudu besar Greek Yogurt Plain Nestle
1 sudu kecil serbuk lada hitam Ajinomoto
Sedikit butter
Cara-cara:
- Perap ayam dengan kesemua bahan kecuali butter semalaman dalam fridge.
- Panaskan butter dalam non-stick pan dan pan-grill ayam hingga masak,
Kari Ikan Talang Masin
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan talang masin – direndam 1/2 jam, dibasuh, ditoskan
1/2 biji nanas madu – dikupas, dibuang bahagian hitam, dipotong kecil
1/2 kotak santan
1 peket serbuk kari ikan
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 sudu kecil pes asam jawa
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan halia – dihiris halus
Air secukupnya
Kalau kurang masin, boleh tambah garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Sementara itu, bancuh serbuk kari, daun kari dan air secukupnya untuk dijadikan pes. Ketepikan.
- Tumis halba campur sebentar, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau hingga nampak layu dan sedikit garing.
- Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan santan. Kacau hingga berwap, masukkan nanas dan pes asam jawa.
- Setelah mendidih, masukkan ikan masin dan kacau perlahan hingga mendidih.
- Rasa, jika ok, tutup api.
No comments:
Post a Comment