Jom tengok resipi.
Lala Tumis Tomyam
Bahan-bahan:
1/2 kg lala – dibasuh bersih, ditoskan
2 batang serai – diketuk dan dihiris 5 cm panjang
1/2 cekak daun ketumbar + akar – dibasuh bersih
3 ulas bawang putih – diketuk
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomyam
1/2 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar gula perang
Sedikit air
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan akar ketumbar, pes tomyam, gula perang dan sos ikan. Tumis sebentar, kemudian masukkan lala. Kacau rata beberapa minit.
- Masukkan sedikit air, kacau rata hingga mendidih, kemudian masukkan daun ketumbar termasuk batangnya. Kacau rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment