Wednesday, September 27, 2017

Menu 17 September 2017 – Lala Tumis Tomyam

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi.


Lala Tumis Tomyam



Bahan-bahan:

1/2 kg lala – dibasuh bersih, ditoskan
2 batang serai – diketuk dan dihiris 5 cm panjang
1/2 cekak daun ketumbar + akar – dibasuh bersih
3 ulas bawang putih – diketuk
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomyam
1/2 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar gula perang
Sedikit air
2 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan akar ketumbar, pes tomyam, gula perang dan sos ikan. Tumis sebentar, kemudian masukkan lala. Kacau rata beberapa minit.
  3. Masukkan sedikit air, kacau rata hingga mendidih, kemudian masukkan daun ketumbar termasuk batangnya. Kacau rata dan tutup api.

No comments: