Jom tengok resipi.
BREAKFAST
Cucur Udang
Bahan-bahan:
1 biji bawang Holland – dipotong dadu
1 biji cili merah – dicincang kasar
Segenggam udang yang dikupas – dicincang kasar
Secekak daun kucai – dipotong 3 cm panjang
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Bancuh kesemua bahan kecuali minyak hingga mesra. Rehatkan 1/2 jam.
- Panaskan minyak (agak banyak). Jemput adunan menggunakan jari dan masukkan ke dalam kuali.
- Goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat, toskan minyaknya dan hidangkan bersama sos cili.
LUNCH
Asam Rebus + Singgang Ikan Bawal Emas
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal emas sederhana – dipotong 3
5 biji bendi
1 batang serai – diketuk
1 kuntum bunga kantan – dibelah 2
2 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
Air secukupnya
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
Bahan-bahan ditumbuk:
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 biji cili merah
Cara-cara:
- Masukkan lebih kurang 1 1/2 cawan air, asam gelugur, serai, bunga kantan, daun kesum dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Didihkan.
- Masukkan ikan dan bendi. Kacau perlahan, masukkan garam. Setelah mendidih dan ikan masak, rasa, jika ok, tutup api.
No comments:
Post a Comment