Tuesday, September 26, 2017

Menu 14.9.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi.


BREAKFAST

Cucur Udang


Bahan-bahan:

1 biji bawang Holland – dipotong dadu
1 biji cili merah – dicincang kasar
Segenggam udang yang dikupas – dicincang kasar
Secekak daun kucai – dipotong 3 cm panjang
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Bancuh kesemua bahan kecuali minyak hingga mesra. Rehatkan 1/2 jam.
  2. Panaskan minyak (agak banyak). Jemput adunan menggunakan jari dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat, toskan minyaknya dan hidangkan bersama sos cili.



LUNCH

Asam Rebus + Singgang Ikan Bawal Emas


Bahan-bahan:

1 ekor ikan bawal emas sederhana – dipotong 3
5 biji bendi
1 batang serai – diketuk
1 kuntum bunga kantan – dibelah 2
2 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
Air secukupnya
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur

Bahan-bahan ditumbuk:

3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 biji cili merah

Cara-cara:

  1. Masukkan lebih kurang 1 1/2 cawan air, asam gelugur, serai, bunga kantan, daun kesum dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Didihkan.
  2. Masukkan ikan dan bendi. Kacau perlahan, masukkan garam. Setelah mendidih dan ikan masak, rasa, jika ok, tutup api.

No comments: