Tuesday, February 14, 2017

Lunch 11.2.2017

Sabtu lepas, kami tak ke mana-mana pun sebab clutch plate kereta rosak, so kereta masuk workshop. Nak beli barang dapur tak sempat lagi, so masak je la apa yang ada dalam fridge tu. Nasib baik ada balance dari sebelum cuti CNY so boleh la masak.

Google recipe jumpa la resepi Thai ikan steam limau cili padi. Macam best je kan. So kita kasi try la.


Filet Ikan Kukus dengan Limau, Cili Padi dan Bawang Putih
(Steamed Fish Fillets with Lime, Bird's Eye Chillies and Garlic)

Bahan-bahan:

2 keping filet ikan dory
1 sudu besar sos ikan Thai
4 biji limau nipis (ambil jusnya)
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Gula secukup rasa
Sedikit daun ketumbar yang diracik

Bahan-bahan ditumbuk/kisar kasar:

7 biji cili padi
3 ulas bawang putih



Cara-cara:
  1. Sediakan periuk pengukus, panaskan air.
  2. Sediakan bekas tahan panas, susun filet ikan (jangan bertindih).
  3. Dalam bekas lain, satukan kesemua bahan kecuali ikan dan daun ketumbar. Kacau rata. Pastikan semua rasa seimbang.
  4. Tuangkan ke atas ikan dan kukus hingga masak (lebih kurang 10 minit).
  5. Angkat dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar. Sedap dimakan panas-panas.

Sedap resepi ni, masam-masam pedas. Haqimie pun suka.





Daging Goreng Pedas dengan Brokoli

Bahan-bahan:

1/4 kg daging – dihiris nipis
1/4 pokok brokoli – dipotong kecil
1/2 biji cili merah - dihiris serong
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Minya untuk menggoreng
1 sudu besar sos tiram

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

5 biji cili padi
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul daging dengan serbuk kunyit dan Maggi Cukup Rasa.
  2. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan 2 sudu minyak di dalam kuali yang sama dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  4. Masukkan brokoli dan kacau rata. Kemudian, masukkan sos tiram. Kacau lagi dan setelah sayur agak lembut, masukkan daging, bawang Hollang dan cili merah. Kacau hingga bawang agak layu dan tutup api.






No comments: