Friday, February 24, 2017

Dinner 23.2.2017

Hari ni apply cuti, ada hal yang perlu diselesaikan. Balik ke rumah pukul 3 ptg. Pukul 6 En K pegi ambil kiddos dari taska dan sekolah, so aku pun start prepare masak dinner. Menu hari ni, Gulai Lemak Cili Padi Ayam Kampung, Sambal Terung dan Ikan Masin Goreng.




Gulai Lemak Cili Padi Ayam Kampung

Bahan-bahan:

12 ketul ayam kampung – dibersihkan dan ditoskan airnya
1 biji kentang – dipotong 6
1 helai daun kunyit – diracik
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
1/2 kotak santan KARA
1 batang serai – diketuk
Garam dan MAGGI Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:

20 biji cili padi
2 biji cili merah
1 ketul kunyit
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit air

Cara-cara:


  1. Masukkan serai, ayam, 1/4 cawan air dan bahan kisar ke dalam periuk. Panaskan api perlahan dan masak ayam hingga kecut (keluar airnya) sambil dikacau sekali sekala.
  2. Tambah air lagi (lebih kurang 1/2 cawan), kentang dan asam keping. Masak hingga mendidih, tutup periuk supaya kentang empuk.
  3. Setelah mendidih, masukkan santan, garam, perasa, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau selalu, jangan biarkan meruap supaya santan tidak pecah. Didihkan. Rasa, jika ok boleh tutup api.


Sambal Terung

Bahan-bahan:

1 biji terung panjang – dihiris bulat dan direndam sebentar di dalam air berisi sedikit cuka, kemudian bilas bersih dan toskan airnya
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/4 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh dan ditoskan
Sedikit minyak untuk menumis
Maggi Cukup Rasa dan garam secukup rasa
2 sudu besar cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bawang Holland hingga layu di dalam baki minyak tadi. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga mendidih.
  3. Kemudian, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan terung dan sedikit air. Kacau dan tutup supaya terung lembut.
  5. Kacau lagi, tambah perasa dan garam. Jika masih belum empuk, boleh masukkan sedikit air lagi. Sesuaikan rasa. Taburkan ikan bilis. Apabila sudah empuk, tutup api.

No comments: