Thursday, October 23, 2014


Sotong Masak Lada Hitam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 ekor sotong sederhana - dibuang kulit luar dan dipotong memanjang
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
1/4 biji lobak merah - dikupas dan dipotong bulat
1 ruas pucuk lobak putih - dipotong 4 cm panjang
1/4 biji kubis bunga - dipotong kecil
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
Sedikit air
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum kemudian masukkan bawang besar.
  2. Setelah layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, sos tiram, sos cili dan sos lada hitam. Tumis beberapa minit, masukkan lobak merah dan tumis sebentar.
  4. Kemudian, masukkan kubis bunga dan pucuk lobak putih. Kacau rata dan masukkan Maggi Cukup Rasa, kacau sebentar.
  5. Masukkan sotong, kuatkan api sedikit dan masak cepat-cepat (stir-fry), agak-agak sotong sudah masak dan tutup api. Sotong tidak boleh dimasak lama supaya tidak liat.

No comments: