Thursday, October 23, 2014

Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis mata biru yang sudah dikupas - dibasuh dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
2 papan petai - dikupas
1 1/2 sudu besar sos tiram
3/4 sudu besar gula perang
1/2 cawan minyak masak
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Air (jika perlu)

Bahan-bahan dikisar halus:
2 cawan cili kering yang direbus - dibuang bijinya
2 biji bawang besar - dipotong
4 ulas bawang putih - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama dan tumis cili kisar hingga mendidih.
  3. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan petai dan tumis lagi hingga lembut.
  5. Masukkan 1/4 cawan air, asam keping dan bawang besar yang dihiris. Tumis lagi hingga bawang nampak layu.
  6. Masukkan garam, kacau rata, sesuaikan rasa. Setelah ok, masukkan ikan bilis dan kacau rata sekejap terus tutup api.






Pucuk Labu Masak Lemak Putih

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ikat pucuk labu - disiang kecil-kecil, buang bahagian keras
1 biji cili merah - dihiris serong
2 biji bawang merah - dihiris nipis
Sedikit ikan bilis yang dikupas - dibasuh
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan panaskan di atas api kecil hingga berwap.
  2. Kacau selalu supaya santan tidak pecah. Kacau beberapa minit lagi sehingga pucuk labu kelihatan layu sedikit. Tutup api.





Bubur Jagung

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 tongkol jagung manis - dibersihkan dan disagat isinya
1 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar sagu - dibasuh dan direndam hingga kembang
1 kotak santan
1 ketul besar gula Melaka - dipotong kecil
2 sudu besar gula putih
Secubit garam
1 cawan air

Cara-cara:
  1. Masukkan jagung dan air ke dalam periuk dan jerangkan. Masak selama 10 minit sehingga jagung lembut.
  2. Masukkan daun pandan, gula putih dan gula Melaka. Perlahankan api dan masak sambil dikacau sekali-sekala sehingga gula hancur.
  3. Masukkan santan, garam dan sagu. Kacau selalu sehingga sagu kelihatan jernih dan hampir mendidih dan tutup api.



No comments: