Wednesday, October 22, 2014

Dinner ~ 2.10.2014

Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng terendam

1/4 biji timun - dipotong kiub
1/4 biji lada benggala merah - dipotong kiub
1/4 biji nanas madu - dipotong kiub
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Setelah minyak cukup panas, masukkan ikan perlahan-lahan dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan ke dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Tinggalkan dalam 1/4 cawan minyak. Tumis serai hingga wangi dan garing. Keluarkan serai.
  3. Tumis cili kisar hingga garing, masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air dan kacau hingga mendidih.
  5. Kemudian, masukkan timun, lada benggala, nanas, daun ketumbar (3/4 bahagian) dan garam. Kacau rata beberapa minit sehingga nampak pekat dan tutup api.
  6. Tuangkan ke atas ikan goreng dan taburkan dengan baki daun ketumbar.



Telur Dadar

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 biji telur - dipukul
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1/4 sudu kecil garam halus
4 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak.
  2. Satukan telur, bawang besar dan garam. Kacau rata.
  3. Tuangkan ke dalam minyak, api sederhana, goreng hingga keperangan di kedua-dua belah.
  4. Angkat dan toskan minyaknya. Tutup api.

No comments: