Friday, October 24, 2014

Ikan Senangin Masak Sambal Serai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1 ekor ikan senangin – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
2 batang serai – diketuk
1 keping asam keping
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Sementara itu, lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan minyak dalam kuali lebih kurang 1 senduk. Tumis cili kisar, setelah mendidih, masukkan gula perang, sos tiram dan serai. Kacau sekali-sekala hingga terbit minyak.
  3. Masukkan asam keping dan garam. Sesuaikan rasa. Setelah nampak pekat, masukkan ikan goreng dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.



Lauk sampingan:
Ikan masin goreng
Telur mata kerbau


Stir-Fry Asparagus

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ikat asparagus – dipotong serong sepanjang 4 cm
1/4 biji lobak merah - dikupas dan dihiris jejari
1/4 biji lobak putih - dikupas dan dihiris jejari
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu besar sos tiram

Bahan-bahan ditumbuk:
Segenggam udang kering - direndam sebentar
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan asparagus, lobak merah dan lobak putih. Kuatkan api dan goreng laju-laju (stir-fry) selama 3 minit.
  3. Masukkan sos tiram dan Maggi Cukup Rasa, gaul rata dan tutup api.


No comments: