Nasi Lemak
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 1/2 cawan beras - dibasuh bersih
1/2 kotak santan
2 helai daun pandan - disimpul
3 biji bawang merah - dihiris nipis
2 inci halia - diketuk
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa
Air hingga paras 4
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan nasi dan tutup selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Sampingan:
4 biji telur goreng mata kerbau
2 biji telur rebus
Sambal Tumis Ikan Bilis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan ikan bilis mata biru - dibasuh bersih dan ditoskan airnya
2 biji bawang besar - dihiris kasar
2 sudu besar sos tiram
1/4 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 senduk minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama. Tumis separuh bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
- Masukkan gula Melaka dan sos tiram. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan baki bawang besar. Masak hingga mendidih, masukkan garam dan masak sehingga kuah nampak sedikit pekat.
- Masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata. Tutup api.
Kari Udang dan Kacang Buncis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ekor udang sederhana kecil - buang kepala dan ekor
10 batang kacang buncis - dipotong serong 4 cm panjang
1/2 peket serbuk kari ikan
2 tangkai daun kari - ambil daunnya sahaja
1/2 sudu besar serbuk paprika
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris nipis
1/4 kotak santan
3/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 sudu besar air asam jawa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba campur hingga harum dan masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga layu dan kekuningan.
- Satukan serbuk kari ikan, serbuk paprika, daun kari dan air secukupnya untuk dijadikan pes.
- Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan udang dan kacang buncis. Tumis sebentar dan masukkan air. Setelah mendidih, masukkan santan dan garam. Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
- Akhir sekali, masukkan air asam jawa, kacau sebentar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment