Wednesday, October 22, 2014

Breakfast ~ 8.10.2014

Mi Goreng

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1 peket mi kuning - dibilas dan ditoskan airnya
1 pokok sawi - diasing batang dan daun, dipotong 4 cm panjang
10 ekor udang sederhana - dibuang kepala dan ekor
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar air
5 sudu besar minyak masak
2 biji telur
1/2 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, masukkan telur dan jadikan seperti telur hancur. Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan.
  2. Tinggalkan minyak dalam 3 sudu besar. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan batang sawi, tumis sebentar dan masukkan air. Kacau rata.
  4. Setelah nampak agak pekat, masukkan udang, gula perang dan Maggi Cukup Rasa, kacau sebentar dan masukkan mi dan daun sawi. Gaul rata selama 5 minit.
  5. Akhir sekali, masukkan telur hancur dan gaul rata. Tutup api.


Sambal Tumis Udang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ekor udang sederhana besar - dibuang kepala
1 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Sedikit air
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan udang, kacau rata, masukkan air dan garam secukup rasa.
  4. Kacau rata hingga mendidih dan tutup api.

No comments: