Wednesday, May 21, 2014

Dinner Monday 19.5.2014

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru sederhana – dibelah belakang
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1 helai daun kunyit – dipotong 2

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kasar:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 ketul kunyit hidup – dikupas kulit
2 batang serai – dipotong kecil
1 inci belacan
1 biji bawang kecil
1/2 sudu kecil garam halus
1 cawan kelapa parut putih
1/2 biji limau nipis – diambil jusnya

Cara-caranya:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Kemudian, masukkan daun kunyit ke dalam belahan ikan.
  2. Sumbatkan inti kelapa ke dalam perut ikan padat-padat.
  3. Panaskan minyak yang banyak, goreng ikan sumbat hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
  4. Sedia dihidangkan.


Taugeh dan Kucai Tumis Kicap

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan taugeh – dibasuh bersih
1 cekak daun kucai – dipotong 3 cm
1 biji cili merah – dihiris serong
1 ketul tauhu putih – dipotong kiub
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
2 sudu besar kicap
1/4 cawan air
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng tauhu hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan tauge, tumis sebentar dan masukkan kucai, cili merah, air dan kicap. Gaul rata dan akhir sekali masukkan tauhu goreng.
  4. Gaul rata dan tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: