Monday, May 19, 2014

Sambal Tumis Udang





Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana – dibuang kulit dan urat hitam
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam gelugur
1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
1 cawan cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga ‘berkilat’ dan masukkan sos tiram. Tumis lagi hingga agak pekat dan masukkan udang.
  2. Gaul rata hingga keluar jus udang, masukkan sedikit air dan asam gelugur. Gaul rata sekali sekala.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam dan bawang Holland dan masak sebentar lagi.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: