Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana – dibuang kulit dan urat hitam
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam gelugur
1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
1 cawan cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga ‘berkilat’ dan masukkan sos tiram. Tumis lagi hingga agak pekat dan masukkan udang.
- Gaul rata hingga keluar jus udang, masukkan sedikit air dan asam gelugur. Gaul rata sekali sekala.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan bawang Holland dan masak sebentar lagi.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment