Thursday, May 15, 2014

Rayyan's 3rd Birthday

10 May 2014 – Rayyan’s 3rd birthday. May Allah bless you always, my dear son. I made some yellow glutinous rice and chicken rendang for his nursery. And bought a cake coz I don't feel to bake any.

Pulut Kuning

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut susu – direndam semalaman dengan 2 sudu teh serbuk kunyit + 1 keping asam gelugur
1 kotak santan
2 sudu kecil garam halus
2 helai daun pandan – disimpul
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Selepas semalaman, bilas beras pulut dengan air bersih dan toskan airnya. Masukkan ke dalam periuk nasi.
  2. Tuangkan santan diikuti air, pastikan parasnya hanya lebih sedikit sahaja daripada paras beras.
  3. Masukkan garam dan daun pandan. Gaul rata.
  4. Masak seperti memasak nasi putih.
  5. Setelah masak, gemburkan dan biarkan selama 10 minit di dalam periuk sebelum dihidangkan.


Rendang Ayam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 1/2 ekor ayam – dipotong ikut suka
1 helai daun kunyit – dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 batang serai – dihiris halus
5 biji bawang merah – dihiris nipis
1 keping asam gelugur
1 kotak santan
2 ketul kecil gula Melaka
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:
20 tangkai cili kering – digunting dan direndam di dalam air panas, dibuang biji
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 batang serai – dipotong kecil
3 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil biji ketumbar

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak (gaul selalu supaya tidak hangit).
  2. Setelah cukup masak, masukkan ayam dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya. Kecilkan api, gaul hingga ayam kecut dan keluar airnya.
  3. Masukkan santan, serai, saun kunyit, daun limau purut, asam gelugur, bawang merah dan gula Melaka. Gaul rata dan rendidih hingga ayam masak dan kuah agak pekat.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan masak sebentar lagi hingga kuah pekat. Tutup api.

No comments: