Wednesday, May 21, 2014

Dinner 20 May 2014



Sumber: Various blogs

Diolah oleh: mrskojiwami

Ayam Masak Sambal Serai


Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam kampung – dipotong ikut suka
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu kecil serbuk cili

1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
4 batang serai – diketuk
3 sudu besar minyak masak
1 1/2 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk cili dan garam hingga rata. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 3 sudu besar minyak, tumis serai sebentar dan masukkan cili kisar. Setelah mendidih, masukkan gula perang dan tumis lagi hingga ‘berkilat’.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis sebentar. Masukkan air dan asam gelugur. Setelah mendidih, masukkan ayam dan renihkan hingga mesra kesemuanya.
  4. Masukkan garam dan perasakan secukupnya. Setelah kuah agak pekat, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: