Monday, May 19, 2014

Ayam Kampung Masak Kicap





Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam kampung – dipotong ikut suka
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap Tamin
Air secukupnya
5 biji cili padi
Daun bawang – dipotong 3 cm panjang

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak yang secukupnya untuk menggoreng ayam. Sementara itu, gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Setelah minyak cukup panas, goreng ayam hingga masak dan angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga terbit baunya.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Masukkan sos tomato, sos tiram, serbuk lada hitam dan kicap. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air dan biarkan mendidih. Kemudian, masukkan ayam goreng dan cili padi. Renihkan hingga kuah menjadi sedikit pekat.
  5. Akhir sekali, masukkan daun bawang dan gaul rata. Tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: